zondag 4 december 2016

De macht van hormonen en de kracht van voeding


Onbeheersbare eetbuien, laag libido, zweetaanvallen, PMS klachten, onregelmatige cyclus… lekker dan! Hoe kom je daar nou aan?

Het is slechts een greep uit de klachten wanneer je last hebt van een verstoorde hormoonbalans. En veel, met name vrouwen, krijgen er op jonge of latere leeftijd mee te maken.

Weet je dat voeding de basis is van een goed hormoonhuishouden?

Eten beïnvloedt niet alleen hoe we ons voelen, we worden vrolijk van chocola en alert van koffie, het beïnvloedt ook ons ritme in slapen en waken, het verteren van ons eten, ons afweersysteem en de schommelingen in onze bloedsuikerspiegel.
Onze hormonen bepalen bijna alle processen in het lichaam. Het gaat over stofjes die o.a. in de schildklier, bijnier, alvleesklier, geslachtsklieren in miniscule hoeveelheden worden aangemaakt en grote impact hebben. Als een van die klieren niet goed werkt, heeft dat effect op het hele systeem en is de samenwerking tussen deze organen snel uit balans.

Wat we in onze mond stoppen heeft daar grote invloed op en hoe ouder we worden hoe meer we daar de gevolgen van merken. Wist je dat we ook hormoonachtige stofjes (neurotransmitters) in onze darmen aanmaken?

Die eetbuien, zweetaanvallen en pijnlijke menstruatieklachten kunnen weleens veroorzaakt worden door oestrogeendominantie. Oestrogeen speelt samen met het hormoon progesteron de hoofdrol in de menstruatiecyclus. Bij steeds meer vrouwen komt een overdosis aan oestrogeen voor wat klachten als deze veroorzaakt. Een van de belangrijkste boosdoeners zijn xeno-oestrogenen en die komen overal in voor; water, het milieu. En juist.... in voeding! Denk bijvoorbeeld aan snelle koolhydraten, melk, glucose, fructose. Ook een overdaad aan koffie, thee, alcohol en andere genotsmiddelen zorgen voor te veel oestrogeen.

Moeten we nu op streng dieet? Gelukkig niet! Maar misschien moet het wel een beetje anders…

Meer weten hoe je deze klachten kunt verminderen en wellicht voorkomen? In de workshop Hormonen & Voeding krijg je inzicht in de werking van de belangrijkste hormonen en leer je symptomen herkennen wanneer ze uit balans zijn. Met de praktische informatie over de juiste voeding ga je vervolgens de keuken in om de lekkere gerechten te maken die passen in een volwaardig voedingspatroon.

Je kunt je aanmelden via meerwetenovereten@gmail.com
of bel even met een van ons voor meer informatie: 06 - 20608449 (Diana), 06 – 24090303 (Suzanne)

17 januari – 18:00-22:00
Studio Roosmarijn Haarlem

Deelname is €45,- per persoon


Geen opmerkingen:

Een reactie posten